Research Document

Target audience and product research for industry project of ATOS

Onderzoek:

Omdat er business aspecten komen kijken bij het project hebben wij een expert gevraagd op het gebied van marketing over hoe supermarkten momenteel klanten binnen krijgen.

Expert interview

Om meer informatie te krijgen over wat supermarkten gebruiken om meer klanten binnen te krijgen is er een interview gehouden met een digital marketing docent bij Fontys hogeschool.

Uit het interview is gebleken dat de doelgroepen die vaak voorkomen bij soortgelijke acties kinderen tussen 8 en 12 of volwassenen zijn. Deze worden vaak aangetrokken tot een supermarkt door middel van spaaracties zoals voetbalplaatjes of loyaliteitsprogramma’s zoals messensets. Kinderen worden vaak als doelgroep gekozen omdat de kinderen de ouders kunnen overhalen om bij een bepaalde supermarkt te winkelen.

Available product analysis

We hebben gekeken naar een game die gebruik maakt van een flat surface om daar de game op te projecteren in AR. Hieronder is te zien hoe dat eruit ziet geprojecteerd op een tafel. 

Verder is er nog gekeken naar wat voor AR games er aanwezig zijn. Hieronder is een lijst te zien waar een groot aantal van de bestaande AR games voor mobiele toestellen.

 • Pokémon go

In deze game zoek je in de omgeving naar pokémons die je vervolgens kan vangen. De doelgroep van deze game is erg groot en overlapt met die van de fARm. 

 • ARrrrrgh

Deze game verandert je omgeving in een zoektocht naar een schatkist. Door je telefoon rond te draaien krijg je de mogelijkheid schatkisten te alloceren. Voor de fARm is deze game van belang, vooral de surface detection. In deze game kan de speler vrij rondlopen en ergens in de ruimte een schatkist vinden. Deze doelgroep overlapt ook met die van de fARm.

 • AR sports basketball

Deze game maakt gebruik van het plaatsen van een object in een ruimte, een basketball hoop. Deze kan ook van verschillende kanten bekeken worden. Een deel van de doelgroep komt ook overeen met de fARm. 

 • Beer Pong AR

Deze game heeft niet dezelfde doelgroep als die van de fARm, maar deze game maakt goed gebruik van surface detection. 

 • Slingshot island

Deze game maakt gebruik van surface detection en hier kan de speler ook om heen lopen om het gebouw van een andere kant te beschieten. Een deel van de target audience van deze game komt ook overeen met die van de fARm. 

 • Smash tanks

Deze game maakt gebruik van surface detection en wordt met meerdere spelers tegelijkertijd gespeeld. Als je samen speelt zie je hetzelfde gevecht van een andere invalshoek. Aangezien deze game lokaal samen gespeeld wordt, komt de doelgroep van deze game en die van de fARm grotendeels overeen. 

 • Genesis Augmented Reality

Dit is een ruilkaartspel met real-time combat waarin spelers verschillende units kunnen inzetten en met behulp van AR kunnen bekijken. Net als bij ons idee gebruiken de spelers in dit spel kaarten om in AR dingen te tonen.

 • AH DINO’S

Albert Heijn heeft een actie gedaan waarbij je kaarten kunt verzamelen van dinosauriërs, deze dinosauriërs kunnen consumenten krijgen door aankopen te doen bij de Albert heijn. Ook heeft Albert Heijn tijdelijk op de vloeren van de supermarkt verschillende dinosauriërs verkrijgbaar gemaakt. Albert Heijn heeft VR brillen, die lijken op google cardboard, beschikbaar gemaakt voor verkoop tijdens de actie.

De Albert Heijn zette een verzamelboekje beschikbaar bij de aankoop van een ander product. Waarin alle plaatjes geplakt kunnen worden, deze plaatjes worden beschikbaar gesteld bij aankopen van €10, hierbij krijgt de consument een pakje met 4 willekeurige plaatjes. Plaatjes worden verdeeld tussen AR kaarten, VR kaarten en informatie kaarten. AR kaarten moeten gescand worden elke keer wanneer je de dino’s wilt zien. De VR kaarten moeten eenmalig worden gescand. In VR wordt meer informatie geleverd over de dino’s door Freek Vonk.

AH Tech

AH Tech is de derde AR/VR applicatie die Albert Heijn gedaan heeft. Wat als feedback kwam voor de dino applicatie dat het leuker zou zijn om interactie te hebben met de dino’s. Net zoals de Dino’s krijg je 4 kaarten bij aankoop van 10 euro. Ook zijn de kaarten onderverdeeld tussen informatie kaarten en dansmove kaarten.

In de app kan de consument kaarten scannen voor dansbewegingen, deze bewegingen kun je gebruiken als commando’s voor de tech robot. De robot wordt getoond door de verzamelboek te scannen, daarna kan de robot door de speler vooraf bepaalde bewegingen doen.

 • Farmville2 

Dit is een game waarbij de speler gewassen kan planten om ze te verkopen om zijn of haar farm uit te breiden.

 • Albert heijn moestuin actie.

De moestuin actie van albert heijn heeft een extra omzet van 700 miljoen opgeleverd. Mogelijk redenen voor het success zijn:

 • Verzameldrang, als mensen eenmaal aan iets zijn begonnen willen ze het graag afmaken.
 • Leerzaam voor de kinderen, dit geeft ouders meer motivatie om het voor de kinderen te halen.
 • Grote doelgroep, ook al waren de moestuintjes met name gericht op kinderen zijn er ook veel volwassenen geweest die deze verzamelden. (Ahold, 2016)

Literature study

In het verleden zijn er veel verschillende verzamelacties geweest, sommige van deze verzamelacties zijn erg succesvol gebleken. De mate van succes is moeilijk te bepalen, wat wel erg belangrijk is op dit vlak is de timing van de acties en de relevantie. (Hakker, 2016) Een voorbeeld van timing zou zijn een tijdje voor kerst en de relevantie zou zijn de link met een event zoals voetbal kampioenschappen, bijvoorbeeld de Wuppies. Voor de scope van dit project gaan we ons hier niet mee bezig houden. In de toekomst zal er wel een research gedaan worden naar wat de verzamelactie linkt aan de game.

Succes wordt vaak door de hype gecreëerd, een van de mogelijkheden om hype te creëren is om nieuwe technologieën te gebruiken. Onze game zal AR gebruiken wat in nieuwe games veel hype opwekt. Ook binnen AR is er een verbetering in de surface detection wat ook goed gebruikt kan worden om een edge boven de competitie te krijgen.

Analysis

Binnen dit hoofdstuk wordt onderzocht hoe de verschillende concepten binnen de markt zouden staan. Verder wordt gekeken naar de interesses van de verschillende stakeholders binnen dit project.

Competitive analysis

Voor de verschillende concepten hebben we gekeken naar bestaande producten/games die erop lijken.

(Voor uitgebreidere beschrijving en voor- en nadelen tussen concepten bekijk hoofdstuk “Concepten”)

Tamagotchi

Voordelen:

 • AR: Zijn op dit moment zijn er relatief weinig games met AR op de markt. Dit genre heeft helaas wel al meerdere games in AR, dit betekent dat het dus maar een klein pluspunt is.

Nadelen:

 • Relatief kleine doelgroep: Dit type spel heeft een kleinere doelgroep, namelijk in jongere kinderen. (Frendo, 2013) Verder richt tamagotchi zich ook op kinderen, en dan vooral meisjes, die zelf geen huisdier mogen. Aangezien onze target audience niet al te groot is om mee te beginnen is dit een groot nadeel.

fARm

Voordelen:

 • Relatief grote doelgroep: Dit type spel leent zich aan een grotere en meer diverse doelgroep. Aangezien base-building games erg populair zijn bij zowel jongere als oudere spelers.
 • Er is nog geen farm-simulator game in AR.

Nadelen:

 • Verzadigde markt: Er zijn al een hele hoop andere farm-simulator games. Dit betekent dat onze game een goede unieke hook moet hebben om spelers te verkrijgen.

Knikkerbaan

Voordelen:

 • Origineel: Er zijn (zover als wij gevonden hebben) geen of weinig games die hierop lijken.

Nadelen:

 • Technologie: Voor ons project willen wij een AR game maken. Deze technologie werkt helaas nog niet helemaal vlekkeloos en leent zich niet goed aan physics-based games (wat dit in essentie wel is).

Personas:

Hieronder staan een aantal persona’s beschreven, deze worden gebruik om onze doelgroep te vertegenwoordigen.

Peter Yang

Age: 22

Job: Student

Family: Moeder en broer

Location: Klein dorp met een enkele supermarkt, moet 10 minuten rijden.

Character traits (player type): Peter houdt van wandelen door de natuur en gaat graag met vrienden backpacken, het liefst op plekken waar hij nog niet is geweest. Peter ontmoet ook graag nieuwe mensen tijdens deze avonturen. Hierdoor behoort peter tot de volgende player-types: Explorer, Socializer. In spellen vindt Peter het behalen van punten en objectives minder belangrijk dan het ontmoeten van nieuwe mensen en het ontdekken van de spelwereld. 

Goals: Veel leren en hoge opleiding behalen, Veel met vrienden games spelen. Zijn postzegelverzameling uitbreiden.

Frustrations: Lang in de bus zitten, Dure prijzen, Slecht eten.

Lisa Lindelaan

Age: 8

Job: N.v.t.

Family: 

Is enig kind bij een normaal gezin met een gemiddeld inkomen.

Location: Woont in het centrum van een grote stad, en daarmee een paar minuten (+- 5) lopen van de supermarkt af.

Character traits (player type):

Lisa vindt het erg leuk om te tekenen, te ontwerpen en werkt graag met kleuren. Daarom vindt ze games voor op de tablet waar ze haar creativiteit kan uitdrukken het leukst om te spelen. Graag speelt ze spellen waarbij ze zelf iets kan bouwen. Lisa’s player type is Explorer. In spellen is ze minder bezig met andere spelers en objectives maar vooral met het uitdrukken van haarzelf en haar creativiteit.

Goals:

Op het moment heeft Lisa niet echt een levensdoel voor zich. Haar huidige doel is om de basisschool af te maken en dan naar een middelbare school in de buurt te gaan.

Frustrations:

Ze moet vaak mee boodschappen doen omdat ze anders alleen thuis is. Dit vind ze vervelend omdat ze daar eigenlijk alleen maar saai achter haar ouder(s) aan moet lopen en niks te doen heeft.

Karen Kremer

Leeftijd: 35

Werk: HR manager

Family: Getrouw, 2 kinderen van 2 en 5.

Location: Centrum van Eindhoven, 5 minuten van de supermarkt vandaan.

Character traits (player type): Karen praat graag met andere mensen en schept ook graag op over haar kinderen. Ook doet ze graag mee aan spaar en verzamelacties zoals Air Miles. Karen’s player type is een Socializer en Achiever. In spellen vind ze het daarom ook erg belangrijk om aan andere mensen te laten zien hoe haar vooruitgang gaat en vergelijkt ze dit graag met andere spelers.

Goals: Karen is een HR manager maar heeft er altijd van gedroomd om ooit op een boer te worden op een boerderij. Ook zoekt Karen voor een spel om te spelen voor wanneer de kinderen naar bed zijn en er niets op televisie te zien is.

Frustraties: Karen houdt van aanbiedingen maar de supermarkten die aanbiedingen hebben zijn 20 minuten rijden. Doordat Karen ook weinig tijd heeft is het ‘t niet waard om zover te rijden voor een aanbieding.

Timmy Hofman

Age: 12

Job: N.v.t.

Family: Woont samen met moeder en vader en oudere zus.

Location: Woont aan de rand van een grote stad, 5 minuten (met de auto) verwijderd van een supermarkt.

Character traits (player type): Timmy is een competitieve jongen en speelt graag spellen met andere mensen. Timmy schept graag op over hoe goed hij is in deze spellen. Timmy is een Achiever/Killer en vind het dus belangrijk om te kunnen winnen in een spel. Timmy vind het ook belangrijk dat hij tegen andere spelers speelt om voldoening te krijgen wanneer hij wint.

Goals: Met vrienden spelen, plezier hebben. Timmy vind het leuk om samen met zijn vrienden een spel te spelen. Timmy’s moeder gaat 2 keer per week naar de winkel om boodschappen te doen en voor Timmy fARm kaartjes te halen.

Frustrations: Slechte punten halen op school. Verliezen in Fortnite.

Customer Journey

Hieronder staat een aantal customer journeys uitgewerkt van twee persona’s. In deze journey staat beschreven deze in aanmerking zijn gekomen met het spel en de gevolgen hiervan.

Timmy

Oriëntatie

Timmy krijgt het spel op school te zien. In de pauze laat een van zijn vrienden het spel aan hem zien. Voorheen had Timmy ook al supermarkt kaarten van het spel gezien.

↓ 

Afweging

Omdat dit spel op zijn mobiel te spelen is kan Timmy het overal spelen, dus ook op school in de pauze met zijn vrienden. Ook is Timmy erg enthousiast over het AR principe, waarbij hij zijn boerderij kan laten zien aan zijn vrienden. 

↓ 

Aankoop

Met een aantal aanwijzingen van zijn vrienden heeft Timmy het spel snel gevonden op de play- of appstore. Hij vraagt zijn moeder ook om boodschappen te doen in de winkel om zo een pakje kaarten te krijgen voor het spel. Deze zou hij dan later kunnen gebruiken tijdens het spelen om extra goederen te verkrijgen.

↓ 

Gebruik

Na het spel gedownload te hebben begint Timmy meteen met de tutorial. Na de tutorial gebruikt Timmy meteen zijn nieuwe kaartjes in het spel. Timmy vraagt aan zijn moeder om weer boodschappen te doen bij de winkel waar hij dan extra kaartjes van krijgt.

↓ 

Evaluatie

Timmy is erg content met het spel, op school laat hij graag zijn boerderij zien aan al zijn vriendjes.

Karen

Oriëntatie

Karen is in de supermarkt en krijgt bij aankoop van haar boodschappen een pakje kaarten voor een spel. Het spel ziet er kleurrijk uit en gebruikt AR, hierdoor wordt Karen nieuwsgierig en thuis zoekt ze het spel op in de playstore/appstore.

↓ 

Afweging

Karen heeft al eerder farm games gespeeld, maar nooit in AR. Tot haar verrassing kan ze game spelen met haar mobiele telefoon. Ook omdat ze al een pakje kaarten heeft gekregen van de winkel en omdat ze erg benieuwd is naar het AR, download ze het spel.


Aankoop

Het spel is goed te vinden met behulp van de aanwijzingen op het pakje kaarten en Karen download dezelfde avond het spel nog.


Gebruik

Na het spel gedownload te hebben krijgt Karen een korte tutorial te zien, waarin het spel snel en duidelijk uitgelegd wordt. Meteen krijgt ze te zien hoe ze de AR gebruikt om haar boerderij te tonen. Na de tutorial opent Karen het pakje kaarten en met behulp van de duidelijke aanwijzingen op de kaarten en in het spel krijgt ze snel toegang tot de nieuwe items. 


Evaluatie

Karen vind het erg spectaculair om haar boerderij te tonen aan haar vrienden m.b.v. de AR en start ook enthousiast het spel op elke keer als ze een nieuw pakje kaarten krijgt en wanneer  haar gewassen klaar zijn. Karen deelt ook graag afbeeldingen van haar boerderij via social media en heeft ook een goede review achtergelaten in de playstore/appstore.

Gebruiker activiteit.

Activiteit Now:

Wanneer mensen iets nodig hebben van een supermarkt halen ze dit over het algemeen in de supermarkt die het dichts in de buurt is of waar ze de voordeligste prijzen hebben. 

Activiteit Future:

Door ons spel in te zetten in een supermarkt krijgen klanten een reden om terug te komen naar die specifieke supermarkt, ook al zouden de ligging of de prijzen iets nadeliger zijn voor de klanten. Om ervoor te zorgen dat de klanten terugkomen naar de supermarkt moet het spel natuurlijk leuk zijn om te spelen voor onze doelgroep. De spelers zullen met zin aankopen doen in de supermarkt (of hun ouders naar de supermarkt sturen) om kaarten te krijgen en hun farm uit te breiden. De gebruiker kijkt tweemaal daags naar de app om de gewassen te verzorgen en te oogsten.

Concepten

We hadden drie concepten bedacht die alle drie van AR gebruik maken. Twee van deze prototypes hebben we wat verder uitgewerkt om daarna aan de opdrachtgever te pitchen.

Tamagotchi

Het Tamagotchi concept is een spel waarbij de speler een virtueel huisdier kan verzorgen. Spelers kunnen een digitaal dier personaliseren en aankleden met cosmetische voorwerpen. Deze cosmetische voorwerpen komen van kaarten die spelers krijgen wanneer ze aankopen doen in de supermarkt. 

fARm 

Dit concept ging over het maken en onderhouden van een boerderij. De speler is hierbij een boer die gewassen verbouwd en diverse boerderij-dieren onderhoud. Hier kunnen de spelers dan verschillende middelen van verkrijgen die te verkopen zijn tegen een in-game valuta. Deze kan dan weer worden gebruikt om de boerderij uit te breiden of te upgraden. Ook zou de speler hiermee nieuwe gewassen kunnen kopen.

Knikkerbaan

Spelers bouwen een knikkerbaan die ze vervolgens kunnen bekijken in AR. Deze banen kan de speler dan laten zien aan andere spelers.

Result

Na het bedenken van de concepten hebben we in overleg met de product owner besloten om het tamagotchi en fARm concept verder uit te werken.
Deze hebben wij toen verder uitgewerkt tot een globaal idee. Ook hebben we nog verder onderzoek gedaan naar bestaande producten en onze doelgroep. We hebben dit onderzoek en onze ideeën toen nogmaals besproken met de opdrachtgever, en toen hebben we besloten om door te zetten met het fARm concept.

Het concept, fARm, is gekozen vanwege: 

 • Goed te implementeren met AR
 • Het concept past goed bij de doelgroep
 • Dit concept spreekt de grootste doelgroep aan
 • Er bestaat nog geen AR farm game
 • Is geschikt om verzamelkaarten bij toe te passen.

Conclusie

Uit onderzoek is gebleken dat loyaliteitsprogramma’s en spaaracties effectief zijn bij het aantrekken van meer klanten. Bij deze programma’s en acties zijn de kinderen vaak de doelgroep. De kinderen halen hun ouders over naar de supermarkt te gaan met een actie. Daarom is de doelgroep kinderen tussen 8 en 12.

Het gekozen concept is de fARm geworden. In deze game heeft de speler een boerderij waar gewassen verbouwd kunnen worden.

Vanuit ATOS is een game gewenst die ervoor zorgt dat de klanten gemotiveerd om (vaker) naar een bepaalde supermarkt te gaan. Dit wordt deels gedaan doordat ze gebruik willen maken van de verzamelacties voor de fARm.

Literatuurlijst

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *